HOMMAGE U PARIZU

februar 9th, 2015

Uspomene  i  sećanje na našeg najvećeg baletskog igrača Milorada Miškovića ne blede. Poštovaoci i prijatelji sastali su se 13. decembra 2014. na omažu koji je organizovao Kulturni centar Srbije u Parizu.

Nije prvi put da se ovaj „princ igre“ predstavlja na tom za nas kultnom mestu u francuskoj prestonici. Nažalost, nema ga više da svojom harizmatičnom ličnošću zadivi publiku. O njemu su govorile istkaknute ličnosti iz kulturnog života Pariza, oni koji dobro znaju delo umetnika Miškovića i značaj njegove velike internacionalne karijere, inače najviše vezanu za francusku scenu.

Susret je otvorila g-đa Slavica Petrović, direktorka Kulturnog centra, da bi o Miškoviću, koji je više od deset godina bio umetnički direktor UNESCO-a, govorio dr Konstantin Kontogianis, generalni sekretar CID UNESCO-a, a zatim i Žan-Kristof Pare, jedan od direktora Pariskog konzervatorijuma za muziku i igru.

Dugogodišnji prijatelj Milorada Miškovića, italijanski igrač i koreograf Toni Kandeloro, prikazao je svoj tridesetominutni film „Popodne jednog fauna“  i našeg  umetnika u tom kultnom baletu. Učenice Pariskog konzervatorijuma, u kostimima iz pomenutog baleta, ilustrovale su pokretom nekoliko scenskih segmenata.

Sa puno emocijama, govorila je Miškovićeva partnerka sa početaka njegove pariske karijere  – Eteri Pagava, njegova Julija iz Lifarovog baleta „Romeo i Julija“.

Pošto je veliki igrač  veoma cenio i obožavao naš folklor, znajući to – organizatori  večeri su ovaj program završili  igrama iz Vranja, u izvođenju mladih iz folklornog društva „Biser“ iz Pariza.

U ime umetnikove supruge, gospodje Nite Servin Miskovitch, organizatorima, učesnicima i publici zahvalila se njena mlada rođaka iz Dalasa Margaret Servin, koja je poklonila nekoliko primeraka Miškovićeve monografije, iz pera Jovana Ćirilova i Marije Janković-Šehović. Inače, ova baletska umetnica i bliski prijatelj porodice Mišković, iz Beograda je, iz svog ličnog arhiva, za omaž u Parizu prosledila snimljeni materijal, a na molbu baletskog pedagoga Mirjane Kostić, takođe prijatelja ove porodice.

 

Mirjana Kostic, Eteri Pagava i Margaret Servin

Mirjana Kostic, Eteri Pagava i Margaret Servin

Preminuo Milorad Mišković

jun 23rd, 2013

Sa velikom tugom, Fondacija Milorad Mišković saopštava da je u petak, 21. juna, nakon teške bolesti, preminuo u Nici naš veliki baletski umetnik Milorad Mišković. Kremacija će se obaviti u Nici, a urna će biti preneta u Beograd. O datumu i mestu polaganja urne javnost će biti naknadno obaveštena.

Fondacija Milorad Mišković

Orden legije časti

maj 31st, 2012

Francuski nacionalni orden casti

Francuski nacionalni orden casti

NAGRADA FONDACIJE MILORAD MIŠKOVIĆ

april 1st, 2012

NP BALET 27 3 12 004NP BALET 27 3 12 014NP BALET 27 3 12 015NP BALET 27 3 12 017NP BALET 27 3 12 012Fondacija Milorad Mišković predstavila je laureate svoje ovogodišnje Nagrade Milorad Mišković 27. marta 2012. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon predstave baleta Don Kihot. Svečanost je upriličena pred publikom, zvanicama i kompletnim ansamblom Baleta ove nacionalne kuće. Prvi laureati ove prestižne nagrade su dva mlada prvaka Baleta, Jovan Veselinović i Jovica Begojev, koji su nosioci svih prvih rola u klasičnom i modernom repertoaru kuće, obogativši svoje interpretacije tehničkim i interpretativnim dometima.

Mlade umetnike gospodin Mišković nagradio je kristalnim statuetama i novčanim delom nagrade u iznosu od 7000 eura. Bio je sprečen da doputuje u Beograd, te su umesto njega o nagradjenima i Fondaciji govorili i uručili nagrade izvršni direktor i zamenik Fondacije Marija Janković i Miloš Dujaković. Publika je pozdravila laureate velikim aplauzom.

februar 26th, 2011

XV Anniversary International Ballet Festival

Miami 2010/ USA

RENOWNED PERSONALITY OF DANCE

Mr. MILORAD MISKOVITCH

Recipient of  A LIFE FOR  DANCE

Lifetime Achievement Award

 

Jackie Gleason Theater

Saturday, Septembre 11, 8:00 PM

 

ETOILES GRAND CLASSICAL GALA

Hommage to Legendary

Principal Dancer and Choreographer

Mr.Milorad Mišković

Recipient of the

A LIFE FOR DANCE

Lifetime Achievement Award

 

Participated:

Part I

BALLETTO DE LA OPERA DE VERONA (ITALY)

BALLET ESTABLE TEATRO COLON (ARGENTINA)

COMPANIA NACIONAL DE DANZA NACHO DUATO (SPAIN)

COMPANIA NACIONAL DE DANZA (MEXICO)

THE HUNGARIAN NATIONAL BALLET (HUNGARY)

ENGLISH NATIONAL BALLET (ENGLAND)

 

Part II

AMERICAN  BALLET THEATER

NEW YORK CITY BALLET

VIENNA STATE OPERA BALLET (AUSTRIA)

SLOVENE NATIONAL BALLET (SLOVENIA)

HOMMAGE MIŠKOVIĆU U SRPSKOM KULTURNOM CENTRU U PARIZU

april 1st, 2010

U prepunoj sali Kulturnog centra Srbije u Parizu 12. februara 2010.  održano je veče posvećeno jednom od najvećih srpskih baletskih igrača svih vremena, Miloradu Miškoviću. Uz prisustvo velikog broja poštovalaca i njegove supruge Nite Kerol Mišković prikazan je film ”Skok u beskraj” o životu i delu ovog velikana internacionalne baletske scene. U umetničkom delu večeri nastupila je pijanistkinja Pariske opere Elina Akimova, izvodeći dela Vasilija Mokranjca, uz pratnju violiniste  Igora Ramosa i perkusioniste Vladimira Marinkovića. Nastupila je i sopran Elina Zinskaja, izvodeći tradicionalne srpske kompozicije, zatim Kamij d Belfon, balerina Pariske opere, kao i balerine iz baletske grupe Arian’Art. Tekstove o umetnikovoj karijeri i njegovu poeziju, kao i poeziju Miloša Crnjanskog, govorio je glumac Mihajlo Milković.

Arhiva prenesena u Beograd

decembar 8th, 2009

U septembru 2009. prenesena je iz Pariza u Istorijski Arhiv Beograda kompletna arhiva Milorada Miškovića koja sadrži:

  • više hiljada fotografija iz raznih perioda i uloga, sola, sa partnerkama, sa scene, iz filmova i sa televizije
  • kritike, novinske napise i reportaže iz 60.godišnje karijere Miškovića
  • programe i plakate iz celokupnog stvaralačkog perioda umetnika i njegove trupe „Ballets de Paris M.Miskovitch“
  • nekoliko originalnih kostima u kojima je Mišković igrao neke svoje značajne role
  • oko 650 knjiga iz oblasti klasične i moderne igre, kao i knjige iz drugih umetnosti
  • veliki broj originalnih skica kostima i dekora poznatih francuskih slikara, kostimografa i scenografa toga vremena

Monografija ”Igrati život” i svečana promocija u Narodnom pozorištu

decembar 3rd, 2009

Na inicijativu i predlog direktorke Istorijskog Arhiva Beograda g-dje Branke Prpe i uz pomoć Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda publicirana je 12. aprila 2009. velika luksuzna monografija o umetniku „Igrati život“ (Dancing life). Knjigu su priredili Jovan Ćirilov i Marija Janković, a vizuelno opremila Dragana Lacmanović. O ideji i razlozima publikovanja ove knjige g-dje Branka Prpa u Uvodniku, izmedju ostalog, kaže:

Svaki čitalac knjige o Miloradu Miškoviću , velikom baletskom umetniku, s pravom se može zapitati otkud iza takvog projekta stoji Istorijski arhiv Beograda. Kako je mogućno da istoriografska konkretnost , oličena u dokumentima, može da skrene svoj pogled i ka afektivnom, transcendentalnom, neverbalnom? Ili, da li je ovakva potpuna individualizacija istorije, oličena u jednom imenu i prezimenu, sužavanje njenih vidika do granica koje je obesmišljavaju? Ogovori na ova pitanja jednako su provokativni kao i pitanja sama. Jer, da se podsetimo, istoriografija je humanistička nauka. Mi smo je, medjutim, dehumanizovali, i to onog trenutka kada smo iz nje oterali svaku ideju individue ili subjekta kao pojedinačnog ali i opšteg tvorca istorije…“

Svečana promocija knjige održana je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u saradnji sa upravom Narodnog pozorišta, direktorom Baleta Konstantinom Kostjukovim i zamenikom direktora Milošem Dujakovićem. O knjizi su govorili: Branka Prpa, Marija Janković i Jovan Ćirilov.

PROMOCIJA NA SCENI HOMMAGE Narodno

Poznati koreograf iz Pariza Emanuel Gat odigrao je u duetu sa Roy Assafom insert iz svog koreografskog komada „Rite of Spring“

Emanuel Gat HOMMAGE NarodnoKIHOT HOMMAGE Narodno

Solisti Bojana Žegarac i Jovica Begojev i ansambl Baleta Narodnog pozorišta odigrali su Svitu iz baleta „Don Kihot“ Minkusa.

KIHOT HOMMAGE Narodno 3

Po želji slavljenika naš nacionalni ansambl „Kolo“ spletom narodnih igara krunisao je ovu veliku svečanost.

MM i KOLO 3
MM I kolo 4

Na II galeriji teatra postavljena je izložba fotografija iz bogate umetnikove karijere.

IZLOZBA HOMMAGE Narodno 1IZLOZBA HOMMAGE Narodno

Baletska škola „Lujo Davičo“

septembar 11th, 2007

11.septembra 2007. svečano otvaranje stalne postavke igračkih fotografija Milorada Miškovića u velikoj sali Baletske škole ”Lujo Davičo”. Gostima je priredjen prigodan program učenika škole. Sala od tada nosi ime Milorada Miškovića.

Prijem u Belom dvoru i hommage u Skupštini grada

septembar 10th, 2007

Prestolonaslednik princ Aleksandar Karadjordjević i njeno veličanstvo princeza Katarina Karadjordjević  priredili su 9.septembra 2007. u Belom dvoru prijem za Milorada Miškovića i članove društva Irish Georgian Society.

Prijem u Belom dvoruPrijem u Belom dvoru

Istorijski Arhiv Beograda, Sekretarijat za kulturu Beograda i Skupština grada priredili su 10.septembra 2007. hommage Miloradu Miškoviću.Uz izložbu fotografija velikog formata i originalnih kostima prikazan je i film mladog reditelja i dramaturga Ivana Jovanovića „Skok u beskraj“. Poštovaoci, prijatelji i kolege, kao i članovi društva Irish Georgian Society, predvodjeni njihovim osnivačem Dezmondom Ginisom, prisustvovali su ovoj svečanosti.

Prvaci Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović i Jovan Veselinović odigrali su veliki adagio iz II čina baleta „Labudovo jezero“.  Gorica Mojović, sekretar za kulturu grada uručila je Miškoviću Plaketu grada Beograda, a teatrolog Jovan Ćirilov je govorio o životu i karijeri umetnika.