Monografija ”Igrati život” i svečana promocija u Narodnom pozorištu

Na inicijativu i predlog direktorke Istorijskog Arhiva Beograda g-dje Branke Prpe i uz pomoć Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda publicirana je 12. aprila 2009. velika luksuzna monografija o umetniku „Igrati život“ (Dancing life). Knjigu su priredili Jovan Ćirilov i Marija Janković, a vizuelno opremila Dragana Lacmanović. O ideji i razlozima publikovanja ove knjige g-dje Branka Prpa u Uvodniku, izmedju ostalog, kaže:

Svaki čitalac knjige o Miloradu Miškoviću , velikom baletskom umetniku, s pravom se može zapitati otkud iza takvog projekta stoji Istorijski arhiv Beograda. Kako je mogućno da istoriografska konkretnost , oličena u dokumentima, može da skrene svoj pogled i ka afektivnom, transcendentalnom, neverbalnom? Ili, da li je ovakva potpuna individualizacija istorije, oličena u jednom imenu i prezimenu, sužavanje njenih vidika do granica koje je obesmišljavaju? Ogovori na ova pitanja jednako su provokativni kao i pitanja sama. Jer, da se podsetimo, istoriografija je humanistička nauka. Mi smo je, medjutim, dehumanizovali, i to onog trenutka kada smo iz nje oterali svaku ideju individue ili subjekta kao pojedinačnog ali i opšteg tvorca istorije…“

Svečana promocija knjige održana je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u saradnji sa upravom Narodnog pozorišta, direktorom Baleta Konstantinom Kostjukovim i zamenikom direktora Milošem Dujakovićem. O knjizi su govorili: Branka Prpa, Marija Janković i Jovan Ćirilov.

PROMOCIJA NA SCENI HOMMAGE Narodno

Poznati koreograf iz Pariza Emanuel Gat odigrao je u duetu sa Roy Assafom insert iz svog koreografskog komada „Rite of Spring“

Emanuel Gat HOMMAGE NarodnoKIHOT HOMMAGE Narodno

Solisti Bojana Žegarac i Jovica Begojev i ansambl Baleta Narodnog pozorišta odigrali su Svitu iz baleta „Don Kihot“ Minkusa.

KIHOT HOMMAGE Narodno 3

Po želji slavljenika naš nacionalni ansambl „Kolo“ spletom narodnih igara krunisao je ovu veliku svečanost.

MM i KOLO 3
MM I kolo 4

Na II galeriji teatra postavljena je izložba fotografija iz bogate umetnikove karijere.

IZLOZBA HOMMAGE Narodno 1IZLOZBA HOMMAGE Narodno

Tags: ,

Comments are closed.