HOMMAGE U PARIZU

Uspomene  i  sećanje na našeg najvećeg baletskog igrača Milorada Miškovića ne blede. Poštovaoci i prijatelji sastali su se 13. decembra 2014. na omažu koji je organizovao Kulturni centar Srbije u Parizu.

Nije prvi put da se ovaj „princ igre“ predstavlja na tom za nas kultnom mestu u francuskoj prestonici. Nažalost, nema ga više da svojom harizmatičnom ličnošću zadivi publiku. O njemu su govorile istkaknute ličnosti iz kulturnog života Pariza, oni koji dobro znaju delo umetnika Miškovića i značaj njegove velike internacionalne karijere, inače najviše vezanu za francusku scenu.

Susret je otvorila g-đa Slavica Petrović, direktorka Kulturnog centra, da bi o Miškoviću, koji je više od deset godina bio umetnički direktor UNESCO-a, govorio dr Konstantin Kontogianis, generalni sekretar CID UNESCO-a, a zatim i Žan-Kristof Pare, jedan od direktora Pariskog konzervatorijuma za muziku i igru.

Dugogodišnji prijatelj Milorada Miškovića, italijanski igrač i koreograf Toni Kandeloro, prikazao je svoj tridesetominutni film „Popodne jednog fauna“  i našeg  umetnika u tom kultnom baletu. Učenice Pariskog konzervatorijuma, u kostimima iz pomenutog baleta, ilustrovale su pokretom nekoliko scenskih segmenata.

Sa puno emocijama, govorila je Miškovićeva partnerka sa početaka njegove pariske karijere  – Eteri Pagava, njegova Julija iz Lifarovog baleta „Romeo i Julija“.

Pošto je veliki igrač  veoma cenio i obožavao naš folklor, znajući to – organizatori  večeri su ovaj program završili  igrama iz Vranja, u izvođenju mladih iz folklornog društva „Biser“ iz Pariza.

U ime umetnikove supruge, gospodje Nite Servin Miskovitch, organizatorima, učesnicima i publici zahvalila se njena mlada rođaka iz Dalasa Margaret Servin, koja je poklonila nekoliko primeraka Miškovićeve monografije, iz pera Jovana Ćirilova i Marije Janković-Šehović. Inače, ova baletska umetnica i bliski prijatelj porodice Mišković, iz Beograda je, iz svog ličnog arhiva, za omaž u Parizu prosledila snimljeni materijal, a na molbu baletskog pedagoga Mirjane Kostić, takođe prijatelja ove porodice.

 

Mirjana Kostic, Eteri Pagava i Margaret Servin

Mirjana Kostic, Eteri Pagava i Margaret Servin

Comments are closed.